tisdag 15 maj 2012

Grillad färskpotatis med allioli

Ingredienser till 4 personer


- 1 kg färskpotatis, välskrubbad
- olivolja
- salt & peppar 
- 1äggula 
- 1 msk rödvinsvinäger eller sherry 
- 2 vitlöksklyftor 
2 tsk pimentón de la vera picante (rökt paprikapulver)
- 1 dl jungfruolivolja, mild eller fruktig 
- 1 dl solrosolja 



Potatis. Vänd runt potatisarna i ytterst lite olja, fördela salt jämt över. Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäm av värmen, som ska vara medelstark. Grilla potatisarna på gallret över direkt glödvärme, beräkna 6-10 minuter beroende på storlek.
Allioli. Vispa ihop äggulan med sherryvinägern. Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt salt, svartpeppar och pimentón. Tillsätt sedan oliv- och solrosoljan i en tunn stråle samtidigt som man vispar kraftigt. Alliolin ska vara silkeslen och tjock i konsistensen. Servera tillsammans med den grillade potatisen.

Källa: Grilla som proffsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar