tisdag 18 september 2012

Pannbiff med lök

- 300 g nötfärs
- 300 g blandfärs 
2 medelstora gula lökar 
- smör och olja till stekning 
- 3 potatisar, kokta 
- 1 dl gräddmjölk (½ dl mjölk & ½ dl grädde) 
- 1 ägg 
- 1 dl ströbröd 
- 1 dl vatten 
- 1 msk koncentrerad kalvfond 
- 1 msk kikkomansoja 
- salt & peppar 
- 2 stora gula lökar 
- smör till stekning 
- en nypa socker 
- stekt eller kokt potatis 
- pressgurka - skysås 


Skala de medelstora lökarna. Riv en av lökarna, den andra hackar du fint och bryner i smör. Mosa potatisarna med en gaffel. Blanda gräddmjölken, ägget, den rivna och den frästa löken, potatisen, ströbrödet och vattnet i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla en stund. Blanda smeten med färsen, kalvfond och soja. Salta och peppra och blanda noga ihop till en jämn smet, ställ sen åt sidan. Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor. Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och ställ åt sidan. Forma fyra stora pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4–5 minuter på varje sida. Fräs samtidigt löken en gång till och lägg den sedan i ett tjockt lager ovanpå den färdigstekta biffen. Servera med potatis, pressgurka och skysås. 

Källa: boken Matglädje hela livet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar